Fejezd ki a mozgásoddal mindazt ami benned van!

Fejezd ki a mozgásoddal mindazt ami benned van!

Táncosok között számos találó mondás, ha úgy tetszik közhely létezik annak szemléltetésére, hogy tulajdonképpen mozgásunk nem más, mint önkifejezés.

Itt van pl egyik kedvenc idézetem Cesare Negritől:

„ A tánc a lélek érzéseit a test mozdulataival fejezi ki, és méltó arra, hogy a zenéhez és a költészethez hasonló szerepet töltsön be. „

Véleményem szerint ez nem csupán a tánc világára lehet igaz, hanem minden mozogni vágyó, sportszerető ember világára is.

A sport maga a csoda, az egyik legnagyobb értékrenddel bíró nevelési eszköz társadalmunkban.

Legyen az hobbi vagy versenysport, az az ember aki rendszeresen mozog mindenképp nagyobb eséllyel tudja kezelni az élete mindennapjaiban felgyülemlett stresszt és feszültséget, mint azon emberek akik mozgásszegény életet élnek.

Nyilván az sem újdonság, hogy milyen klassz élettani hatásai vannak a rendszeres mozgásnak.

Nem mehetünk el amellett a tény mellet sem, hogy  teljes belső egyensúlyunk megteremtéséhez igenis szükséges azt a képet látni nap mint nap a tükörben ami elégedettséggel tölt el minket.

Ennek ellenére mindenkit más és más motivál amikor a sporthoz fordul.

Van akinek lételeme a mozgás, van akit kizárólag az esztétikai eredmény hajt és van aki pedig lelki és testi feltöltődést, stressz levezetést, akár önmegvalósítást keres a mozgásban.

Rengeteg emberrel találkozunk mi edzők a munkánk során. Figyelünk és folyamatosan tanulunk.

Szerencsések vagyunk, hisz emberekkel foglalkozunk és könnyen reális képet kaphatunk arról mennyire nagyon különbözőek is vagyunk, és mennyire szükséges manapság egy versenyképes klubnak, hogy rengeteg és sokszínű mozgásformát kínáljon a vendégeinek.

Vegyük a szerintem legalapvetőbb vendég típusokat!

Komfortos:

Szeret sportolni, szüksége van rá rendszeresen. Valószínűleg egész életében mozgott valamit, tehát teljesen természetes számára, az életvitel szerű rendszeres mozgás. Ám sokszor kizárólag addig a határig edz, amíg nem billen ki komfortzónájából.

Motiváltsága változó, vannak napok amikor több terhelést igényel, és van amikor szinte megizzadni sem szeret túlságosan. A lelkiismeretének kell a tudat: „ megcsináltam ma is „.

Ő az aki általában szereti az állandóságot, nagyon ragaszkodó tud lenni kedvenc edzőjéhez, és roppantul értékeli ha az edzője úgymond megtanulja kezelni őt. Éveken át képes ugyanazt a mozgásformát favorizálni és akkor érzi magát biztonságban ha pontról pontra tudja, mi fog történni az edzés alatt. Ez a típus a hétköznapi életben is szereti a már jól bevált utat járni.

Maximalista:

A „ szadista „ edzők álma. Ez a típusú vendég akkor érzi jól magát ha kúszva – mászva megy ki az edzésről és ruhájából csavarni lehet az izzadságot. Ő az aki addig hajtja magát amíg végtagjai remegnek és ezáltal ki nem mossa agyából a mindennapos problémákat, stresszt.

Mindig éhes az új kihívásokra, sőt azt is imádja ha arcába ordítva motiválja az edzője: „ igen meg tudod csinálni! „Abszolút terhelhető, sőt kimondottan igényli. hogy feszegesse határait. Önmagát is képes motiválni. Sosem tréfál ha edzésről van szó. Vér komolyan vesz minden mozdulatot és abszolút nem érti amikor valaki csak lötyögni jön le a terembe.

Ez a típusú ember általában az élet minden területén ilyen maximalizmussal rendelkezik, törtető erős személyiség, nem ismeri azt a szót: lehetetlen.

Játékos – élményt kereső:

Az összes típus közül ő a legnyitottabb. Imádja a változatosságot, folyton a megújulást keresi. ” Klub turista ” is lehet, vagyis képes óráról- órára, edzőről- edzőre járni és mindegyikben megtalálja azt amit magáévá tehet és építkezni tud belőle.

Általában nagyon muzikális, az egyik legmotiválóbb tényező tud lenni számára a zene. Imádja a játékos edzéseket.

Motiváltsága változó, általában lelki állapotától függ. Ritkán áll le, ha mégis akkor kizárólag az élmény és az endorfin forrás utáni vágy hozza vissza. Az élet minden területén jellemző lehet rá a hedonizmus.

Útkereső:

Ez a vendégtípus aki leginkább oltalmazásra szorul. Ő az akit a bűntudat, a szükség, vagy a hiúság hoz le az edzőterembe. Aki azért jön mert azt érzi „ most már kell „

Ez a típusú ember gyakran elbizonytalanodik, mélyen tudja, hogy el kell indulnia az úton, de maga sem tudja merre menjen. Könnyen fel is adhatja sajnos, és elvesztheti a motivációt, hisz általában esztétikai eredmény orientált és nem olyan gyorsan halad az úton, ahogyan azt elképzelte.

Itt van a legnagyobb szerepe az edzőnek. Ezt a típust abszolút a szárnyai alá kell, hogy vegye az edzője.

Az útkereső típus van a legnehezebb helyzetben, mert valószínűleg nem úgy szocializálódott, hogy élete szerves része a mozgás.

Elképzelésében talán az edzőterem tele van fanatikus és tökéletes testű emberrel akik minden gyakorlatot maximálisan precíz kivitelezéssel hajtanak végre.

Félelemmel, gátlásokkal teli érkezik hozzánk és nekünk edzőknek az a hivatásunk, hogy ezeket a vendégeket is kézen fogjuk és megszerettessük velük a mozgás világát.

Van egy jó hírem az útkereső típusoknak: Ha már a gondolat megérett a fejedben, hogy elindulj, akkor valóban csak egy lépés választ el attól, hogy változtass az életeden!

A társadalmunk 20 %- a mozog rendszeresen, a maradék 80 % mozgásszegény és ezáltal sajnos egészségtelen életmódot folytat, tehát ha már elindul az útkereső típus, is többet tett az életéért mint a maradék 80 %, aki otthon ül és tv- t néz.

A javaslatom minden útkeresőnek, hogy érdemes elsősorban az élményt keresni a sportban, vagyis megtalálni azt a mozgásformát amiben önmagára lel, amiben igazán jól érzi magát, és örömmel végzi.

Találja meg számára hiteles, szimpatikus edzőt, akiben bízik és aki képes ébren tartania a motivációt és örömmel, feltöltődve távozik az edzésekről.

Fokozatosan és lépésről lépésre illessze be a mozgást mindennapjaiba.

Egy jó edző segít utat találni a fitnesz szerteágazó világában.

Összegezve azonban, az emberek többségére nem lehet egy bizonyos típust 100% – ban ráhúzni. Színesek és változatosak vagyunk és ez így van jól, ettől izgalmas az egész. Ha mindenki a szívére teszi a kezét meg tudja határozni bizonyos típusból hány százalék található meg benne. Ez persze változik időről időre, és egy jó edzőnek célja, hogy változzon is.

Csodálatos szakma a miénk hisz a munkánk, hogy az emberek életminőségét jobbá tegyük. Kevés ennél hálásabb feladat létezik a földön.

Kellemes sportolást kívánok minden típusú sportszerető, és majdani sportszerető embernek!

Fort Alexandra

Szakmai Vezető

Jelentkezz ingyenes konzultációra személyi edzőinkhez!

No Comments

Post A Comment